Yleinen

Valokuvauksen peruskäsitteet lyhyesti

Tässä postauksessa kerron lyhyesti tärkeimmät kolme valokuvauksen peruskäsitettä, jotka ovat aukko, valoitusaika  ja Iso arvo.

 

Aukko  on kameran objektiivin aukko, joka ottaa valoa vastaan. Aukko ottaa valoa vastaan, jolloin valokuvan saa otettua kameralla. Aukko vaikuttaa siihen,  miten suuri alue valokuvasta on terävä. Aukon koolla voi säädellä, kuinka paljon valoa päästetään kameraan. Kun aukko on suuri,  kuva on epäterävä ja päinvastoin kun aukko on pieni, kuvakin on terävä.

Valoitusaika eli Suljinaika kertoo , kuinka kauan kameran suljinta pidetään auki. Mitä pidempään suljin on auki, sitä enemmän kennolle pääsee valoa. Silloin, kun valoitusaika on lyhyt kennolle pääsee vähemmän valoa, kun taas nopeammalla ajalla valoa tulee enemmän. Ongelmana pitkässä suljinajassa on se, että jos käsi heilahtaa, niin kuva voi tärähtää. Suljinajan täytyy kuitenkin olla riittävän pitkä, jotta kuva saa tarpeeksi valoa, ja jotta kuva onnistuu myös pimeässä. Suljinaikaa on mahdollista lyhentää lisäämällä herkkyyttä tai suurentamalla aukkoa.

Iso Iso-luvulla eli Herkkyydellä kerrotaan,  kuinka herkästi kameran kenno reagoi siihen saapuvaaan valoon. Kun   herkkyys  on korkeampi,  sitä enemmän valoa kenno ottaa vastaan. Kun taas herkkys on pienempi, silloin kenno ottaa vähemmän valoa vastaan.

 

 

 

Lähteeni: 

Mikkosaari.fi
digikuvaus.com

-Aaron

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.