Oma elämä

Olen introvertti

Luonteenpirteet määrittää sen, millainen ihminen on ja miten ihminen luontaisesti käyttäytyy. Ihmisten luonteenpiirteet voi jakaa kahteen ääripäähän ekstrovertteihin  (ulospäinsuuntautuneisiin) ja introvertteihin (sisäänpäinkääntyneisiin ihmisiin) ja jotkut ovat ambiverttejä eli siltä väliltä ja heillä on molempien luonteenpiirteiden ominaisuuksia yhtä paljon.

 

Introverttiä väsyttää ympäröivä maailma, jossa tapahtuu koko ajan jotain.
Kaipaan silti sitä ,että joku kysyy joskus, miten menee.

 

Itse olen introvertti luonteeltani. Introverttinä tarvitsen paljon aikaa ns. “akkujen lataamiseen” yksin olemalla. Tällöin yleensä laitan puhelimen äänettömälle ja teen ihan normaaleja asioita, kuten siivoan, nukun, opiskelen, kuuntelen musiikkia, teen töitä, käyn kuntosalilla, katson telkkaria tai kirjoitan vaikka tätä blogia. Introvertti ei ole yksinäinen, ujo, ylimielinen, aina hiljainen, tylsä tai tylsistynyt. Valitsen itse olla joskus vaikka perjantaina yksin pitkän viikon jälkeen eikä ulos lähteminen ole ehkä se houkuttelevin vaihtoehto, kun on jatkuvasti viikon aikana sosiaalisissa tilanteissa, jotka verottavat introvertin voimavaroja. En ole myöskään ujo ja uskallan ja tykkäänkin usein jutella muiden ihmisten kanssa, mutta en kuitenkaan halua jakaa naapurin kanssa yksityiselämääni, jutella koirastani taikka säästä. En ole myöskään sterotyyppisesti tylsä ja aina hiljainen. Mulla paljon sanottavaa eri asioihin enkä ole tylsä. Ihmiset jotka ei tunne mua luulee varmaan, että oon ihan tylsä ja aina sanomatta mitään. Puhun paljon mun  lähimpien ihmisten kanssa.

 

En ole myöskään tylsistynyt juhlissa, jos en puhu koko ajan, vaan puhuminen vie paljon energiaa enkä pysty olemaan yhtä sanavalmis kuin ekstrovertit. Soitan lopulta viikon päästä viimeistään tärkeille  kavereille, että haluan nähdä ja haluan kotoa ulos, täällä ei oo mitään tekemistä. Silloin kun en oo levännyt tarpeeksi väsyttää, ei pysty ajattelemaan mitään ja silloin esimerkiksi hukkaan kaikki tavarat ja ajattelen vaan sitä, että kun saisi olla vain yksin. Sosiaalisten tilanteiden jälkeen introvertti tarvitsee lepoa, koska luonteenpiirre aiheuttaa fyysistä väsymystä ja ärtymystä. Introvertti ei ehkä ole aina sosiaalisissa tilnteissa kauhean sanavalmis ja eikä osaa ottaa aina huomioon ekstrovertin tarpeita ja soittaa vaikka kuulumisia, koska introvertti ei tarvitse sitä niin paljon. Introvertit ajattelee asioita paljon ennen kuin sanoo tai tekee.

 

Ärsyketulva voi joskus olla väsyttävää varsinkin introvertille.

Introverttiä väsyttää ympäröivä maailma, jossa tapahtuu koko ajan jotain. Kaipaan silti sitä ,että joku kysyy joskus, miten menee ja pyytää jonnekin ulos, mutta välillä tarvitsee vain levätä. Introvertille on vaikeaa, kun ulkomaailma vaatii paljon enemmän kuin itse on. Introvertillä, kuten ekstrovertilläkin, voi olla hyvät sosiaaliset taidot ja taito olla empaattinen vaikka small talk on vaikeaa. Pystyn eri tilanteissa muuttamaan hieman käyttäytymistänii ja olemaan hieman sosiaalisempi ja ekstrovertimpi mutta luonnettani en pysty muuttamaan. En halua hävetä tai peitellä luonteenpiirteitäni,  vaikka olen introvertti. Niille ei voi mitään.

Välillä on vaikeaa, kun on niin erilainen luonteenpiirre kuin odotetaan. Meillä on ihan liikaa paineita luonteenpiirteistä alkaen, että millainen pitäisi olla. Kaikki ei kuitenkaan voi olla samanlaisia ja onneksi niin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.